Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM)Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala kararını eleştirdi. “Yargımızın vermiş olduğu bir karar var” diyen Tun. AİHM’i siyasi tavır almakla suçladı. Tunç, “O süreç kendi mecrasında sürüyor. Bizim de Adalet Bakanlığı olarak Bakanlar Komitesi’nde görüşlerimizi ifade ediyoruz” dedi.
Yeni yargı paketi hakkında da konuşan Bakan Tunç, çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Özellikle cezasızlık algısını kaldırmak için büyük bir beklenti var” açıklamasını yaptı.
Tunç, İstanbul’da 38 yaşındaki kurye Yunus Emre Göçer‘e çarparak ölümüne neden olan ve serbest bırakılan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud hakkında da, “Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sıfatı ne olursa olsun kim suç işlemişse kanun karşısında eşittir” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Konukevi’nde düzenlenen “Dünya İnsan Hakları Sempozyumu”nun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı:
AP Raportöründen Osman Kavala’ya ziyaret
“(Osman Kavala) Yargımız vermiş olduğu bir karar söz konusu ve bu karar Yargıtay tarafından da onaylandı. Başından beri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tavrı da belli. Orada nasıl bir siyasi süreç işlediğini de hep beraber görüyoruz. Konuyu maalesef yargı boyutunun dışında tartışıyor Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Dosyadaki deliller, işlenen suç, Gezi olaylarının 10 yıl öncesini hatırlarsak nasıl bir şiddet olayı olduğunu o gün hep beraber yaşamıştık. Dolasıyla bir kalkışma hareketi söz konusuydu. Bu da Türk yargısı tarafından delilleriyle tespit edildi.
Oradaki Bakanlar Komitesi’ndeki görüşmeler devam ediyor. Biz de Adalet Bakanlığı olarak Bakanlar Komitesi’nde görüşlerimizi ifade ediyoruz. Burada Türkiye’nin haklılığını Türk yargısının bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vermiş karara saygı duyulmasını, bu konuyu siyasallaştırılmaması gerektiğini hep ifade ediyoruz.”
TIKLAYIN – AB Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor, Osman Kavala’yı ziyaret etti; Türkiye’ye uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısında bulundu
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun kazası
“Davası henüz açılmamış. Soruşturma aşamasında. Görüntülerde vatandaşımız motosikletle giderken arkadan çarpmış gözüküyor. Bir vefat var, görüntüler var. Bunu tabiki Cumhuriyet Savcılığı değerlendirecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sıfatı ne olursa olsun kim suç işlemişse kanun karşısında eşittir.”
TIKLAYIN – İstanbul’da bir kuryenin ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna yurt dışı çıkış yasağı
Yargı paketi
“Çalışmalarımız sürüyor. Bütün görüşleri aldıktan sonra yargı reformu strateji belgemizi, Türkiye yüzyılının ilk reform belgeleri olacak, Cumhurbaşkanımızın onayından sonra milletvekillerimize sunacağız.
Yargı uygulamalarını ilgilendiren çok husus var. Bu belgeden önce bunları da milletvekillerimizin takdirine sunacağız.”
“Cezasızlık algısını kaldırmak için büyük bir beklenti var”
“60’tan fazla madde var. Özellikle cezasızlık algısını kaldırmak için büyük bir beklenti var. Suç işleyenin yanına kar kalmaması var. 2 yıl altında ceza alan biri hiç cezaevine girmiyor. Denetimli serbestlikte bir oran belirlenmesi gerekiyor.”
“Caydırıcılık olmak zorunda”
“1 ay ceza alan bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyorum. 2 yıl ceza alan birisi 9-9,5 ay cezaevinde kalması gerekiyor. Özellikle 5 yılın altındaki suçlarda bir caydırıcılık olmak zorunda.”